Skip to content

Slidgigt
Behandling

Hvad er osteoarthritis / slidgigt?

Efterlad dit telefonnummer, og vores eksperter vi ringe dig op

Stamceller er de grundlæggende cellulære byggesten i kroppens væv og vitale organer. De findes i alle kroppens organer, væv, blod, immunsystem og nervevæv.

Slidgigt (OA) er den mest almindelige form for gigt. Nogle mennesker kalder det degenerativ ledsygdom eller slidgigt. Det forekommer hyppigst i hænder, hofter, knæ og fingre.

Med OA begynder brusk i et led at brydes ned, og den underliggende knogle begynder at ændre sig. Disse ændringer udvikler sig normalt langsomt og bliver værre over tid. OA kan forårsage smerte, stivhed og hævelse. I nogle tilfælde forårsager det også nedsat funktion og handicap; nogle mennesker er ikke længere i stand til at udføre daglige opgaver eller arbejde.

Hver 8. person i Danmark, lider desværre af slidgigt eller anden form for gigtsygdom.

Hvad er symptomerne og tegnene på slidgigt?

Hvad er risici for slidgigt?

Skader eller overforbrug, såsom knæbøjning og gentagen belastning på et led, kan skade leddet og øge risikoen for OA i det led.

Med alderen øger også risikoen for at udvikle OA.

Er du kvinde er du mere tilbøjelige til at udvikle OA end mænd, især efter 50 års alderen.

Ekstra vægt lægger mere stress på leddene, især vægtbærende led som hofter og knæ. Denne stress øger risikoen for OA i det led. Overvægt og fedme kan også have metaboliske virkninger, der øger risikoen for OA.

Folk, der har familiemedlemmer med OA, er mere tilbøjelige til at udvikle OA. Folk, der har OA i hånden, er mere tilbøjelige til at udvikle OA i knæet. Genetik spiller derfor også ind på udviklingen af OA.

Nogle asiatiske befolkningsgrupper har lavere risiko for OA.

Hvordan diagnosticeres slidgigt?

En læge diagnosticerer OA gennem en gennemgang af symptomer, fysisk undersøgelse, røntgenstråler og laboratorietests.
En reumatolog, er en læge, der specialiserer sig i gigt og andre relaterede tilstande, kan hjælpe, hvis der er spørgsmål om diagnosen.

Hvordan behandles slidgigt?

Der er ingen kur mod OA, så lægerne behandler normalt OA-symptomer med en kombination af terapier, som kan omfatte følgende:

Ud over disse behandlinger kan folk få tillid til at styre deres OA med selvledelsesstrategier. Disse strategier hjælper med at reducere smerte og handicap, så mennesker med slidgigt kan forfølge de aktiviteter, der er vigtige for dem. Disse fem enkle og effektive strategier til styring af gigt kan hjælpe.

Hvordan forbedres mit liv med slidgigt?

Vi anbefaler fem selvledelsesstrategier til styring af gigt og dens symptomer.

Lær selvledelsesfærdigheder. Deltag i en undervisningsklasse for selvledelse, der hjælper mennesker med gigt og andre kroniske tilstande – inklusive OA – med at forstå, hvordan gigt påvirker deres liv og øger deres tillid til at kontrollere deres symptomer og leve godt.

  1. Bliv fysisk aktiv. Eksperter anbefaler, at voksne deltager i 150 minutter om ugen med mindst moderat fysisk aktivitet. Hvert minut med aktivitet tæller, og enhver aktivitet er bedre end ingen. Moderate aktiviteter med lav påvirkning, der anbefales, inkluderer gåture, svømning eller cykling. Regelmæssig fysisk aktivitet kan også reducere risikoen for at udvikle andre kroniske sygdomme som hjertesygdomme, slagtilfælde og diabetes. Lær mere om fysisk aktivitet for gigt.
  2. Gå til effektive fysiske aktivitetsprogrammer. For folk, der bekymrer sig om, at fysisk aktivitet kan gøre OA værre eller er usikker på, hvordan man træner sikkert, kan deltagelse i programmer for fysisk aktivitet hjælpe med at reducere smerte og handicap relateret til gigt og forbedre humør og evne til at bevæge sig. Undervisningen finder sted på lokale Y’er, parker og samfundscentre. Disse klasser kan hjælpe mennesker med OA til at føle sig bedre.
  3. Tal med din læge. Du kan spille en aktiv rolle i at kontrollere din gigt ved at deltage i regelmæssige aftaler med din sundhedsudbyder og følge din anbefalede behandlingsplan. Dette er især vigtigt, hvis du også har andre kroniske tilstande som diabetes eller hjertesygdomme.
  4. Tabe sig. For mennesker, der er overvægtige eller overvægtige, reducerer vægttab pres på leddene, især vægtbærende led som hofter og knæ. At nå eller opretholde en sund vægt kan lindre smerter, forbedre funktionen og bremse udviklingen af ​​OA.
  5. Vælg aktiviteter, der er lette på leddene som at gå, cykle og svømme. Disse aktiviteter med lav indvirkning har lav risiko for skade og vrider ikke eller lægger for meget stress på leddene. Lær mere om, hvordan man træner sikkert med gigt. 

Husk at beskytte dine led, da ledskader kan forårsage eller forværre gigt.

What Our Patients Who Have Treated In Our Clinic Did Say?

patient-1
Mr. Alejandro Schultz has been relieved of pain after 8 months of herniated disc herniation and shared this experience with you
Mr. Alejandro Schultz
patient-2
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Mrs. Phoebe Saunders
patient-3
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Mr. Samuel Sanders

Mange års erfaring hjalp os med at få de rette kompetencer til at kunne hjælpe dig

Del dine kontaktopylsninger

Når du deler dine kontaktoplysninger med os, gør du det nemmere for os, at komme i kontakt med dig og give dig den bedste rådgivning vedr. din sygdom.

Information and Appointment Line