Skip to content

Leddegigt
Behandling

Reumatoid arthritis (RA) eller leddegigt er en autoimmun og inflammatorisk sygdom, hvilket betyder, at dit immunsystem ved en fejltagelse angriber sunde celler i din krop og forårsager betændelse (smertefuld hævelse) i de berørte dele af kroppen.

Leddegigt

RA angriber hovedsageligt leddene, normalt mange led på én gang. RA påvirker ofte led i hænder, håndled og knæ. I et led med RA bliver foringen af leddet betændt og forårsager skade på leddvæv. Denne vævsskade kan forårsage langvarig eller kronisk smerte, ustabilitet (manglende balance) og deformitet (misforståelse).

Leddegigt kan også påvirke andre væv i hele kroppen og forårsage problemer i organer som lunger, hjerte og øjne.

Hver ottende dansker lider desværre af en gigtsygdom.

Hvad er tegn og symptomer på leddegigt?

Med RA er der tidspunkter, hvor symptomerne bliver værre, kendt som blusser, og tidspunkter, hvor symptomerne bliver bedre, kendt som remission.

Tegn og symptomer på RA inkluderer:

Hvad forårsager RA?

RA er resultatet af et immunrespons, hvor kroppens immunsystem angriber sine egne sunde celler. De specifikke årsager til RA er ukendte, men nogle faktorer kan øge risikoen for at udvikle sygdommen.

Hvad er risikofaktorerne for RA?

Forskere har undersøgt en række genetiske og miljømæssige faktorer for at afgøre, om de ændrer personens risiko for at udvikle RA.

Karakteristika, der øger risikoen

Alder: RA kan begynde i alle aldre, men sandsynligheden stiger med alderen. Begyndelsen af ​​RA er højest blandt voksne i tresserne.

Køn: Nye tilfælde af RA er typisk to til tre gange højere hos kvinder end mænd.

Genetik / arvelige træk: Mennesker født med specifikke gener er mere tilbøjelige til at udvikle RA. Disse gener, kaldet HLA (humant leukocytantigen) klasse II genotyper, kan også gøre din gigt værre. Risikoen for RA kan være størst, når mennesker med disse gener udsættes for miljømæssige faktorer som rygning, eller når en person er overvægtig.

Rygning: Flere undersøgelser viser, at cigaretrygning øger en persons risiko for at udvikle RA og kan gøre sygdommen værre.

Historien om levende fødsler. Kvinder, der aldrig har født, kan have større risiko for at udvikle RA.

Tidlige livseksponeringer: Nogle tidlige livseksponeringer kan øge risikoen for at udvikle RA i voksenalderen. For eksempel fandt en undersøgelse, at børn, hvis mødre røget, havde dobbelt så stor risiko for at udvikle RA som voksne. Børn med lavere indkomstforældre har øget risiko for at udvikle RA som voksne.

Overvægt: At være overvægtig kan øge risikoen for at udvikle RA. Undersøgelser, der undersøgte fedmens rolle, viste også, at jo mere overvægtig en person var, jo højere blev hans eller hendes risiko for at udvikle RA.

Egenskaber, der kan mindske risikoen

I modsætning til de risikofaktorer, som kan øge risikoen for at udvikle RA, kan mindst én egenskab mindske risikoen for at udvikle RA.

Amning: Kvinder, der har ammet deres spædbørn, har en nedsat risiko for at udvikle RA.

Hvordan diagnosticeres RA?

RA diagnosticeres ved at gennemgå symptomer, foretage en fysisk undersøgelse og foretage røntgenstråler og laboratorietests. Det er bedst at diagnosticere RA tidligt – inden for 6 måneder efter symptomernes indtræden – så folk med sygdommen kan begynde behandlingen for at bremse eller stoppe sygdomsprogression (for eksempel skade på leddene). Diagnose og effektive behandlinger, især behandling for at undertrykke eller kontrollere betændelse, kan hjælpe med at reducere de skadelige virkninger af RA.

Hvem skal diagnosticere og behandle RA?

En læge eller et team af læger, der specialiserer sig i pleje af RA-patienter, bør diagnosticere og behandle RA. Dette er især vigtigt, fordi tegn og symptomer på RA ikke er specifikke og kan ligne tegn og symptomer på andre inflammatoriske ledsygdomme. Læger, der specialiserer sig i gigt, kaldes reumatologer, og de kan stille den korrekte diagnose.

Hvordan behandles RA?

RA kan behandles effektivt og styres med medicin (er) og selvledelsesstrategier. Behandling af RA inkluderer normalt brug af medicin, der nedsætter sygdommen og forhindrer leddeformitet, kaldet sygdomsmodificerende antireumatiske lægemidler (DMARDs); modifikatorer for biologisk respons (biologiske stoffer) er medicin, der er en effektiv andenlinjebehandling. Ud over medicin kan folk klare deres RA med selvledelsesstrategier, der er bevist at reducere smerte og handicap, så de kan fortsætte de aktiviteter, der er vigtige for dem. Mennesker med RA kan lindre smerter og forbedre fælles funktion ved at lære at bruge fem enkle og effektive strategier til leddgigtstyring.

Hvad er komplikationerne ved RA?

Reumatoid arthritis (RA) har mange fysiske og sociale konsekvenser og kan nedsætte livskvaliteten. Det kan forårsage smerte, handicap og for tidlig død.

For tidlig hjertesygdom: Mennesker med RA har også en højere risiko for at udvikle andre kroniske sygdomme som hjertesygdomme og diabetes. For at forhindre mennesker med RA i at udvikle hjertesygdomme fokuserer behandling af RA også på at reducere risikofaktorer for hjertesygdomme. For eksempel vil læger råde patienter med RA til at stoppe med at ryge og tabe sig.

Fedme: Mennesker med RA, der er overvægtige, har en øget risiko for at udvikle risikofaktorer for hjertesygdomme såsom højt blodtryk og højt kolesteroltal. At være overvægtig øger også risikoen for at udvikle kroniske tilstande som hjertesygdomme og diabetes. Endelig oplever personer med RA, der er overvægtige, færre fordele ved deres medicinske behandling sammenlignet med dem med RA, der ikke er overvægtige.

Beskæftigelse: RA kan gøre arbejdet vanskeligt. Voksne med RA er mindre tilbøjelige til at blive ansat end dem, der ikke har RA. Da sygdommen bliver værre, finder mange mennesker med RA, at de ikke kan gøre så meget som de plejede. Arbejdstab blandt mennesker med RA er størst blandt mennesker, hvis job er fysisk krævende. Arbejdstab er lavere blandt dem i job med få fysiske krav eller i job, hvor de har indflydelse på jobtempo og aktiviteter.

Hvordan kan jeg administrere RA og forbedre min livskvalitet?

RA påvirker mange aspekter af dagligdagen, herunder arbejde, fritid og sociale aktiviteter. Heldigvis er der flere billige strategier i samfundet, der har vist sig at øge livskvaliteten.

Bliv fysisk aktiv: Eksperter anbefaler, at voksne ideelt set er moderat fysisk aktive i 150 minutter om ugen, som at gå, svømme eller cykle 30 minutter om dagen i fem dage om ugen. Du kan opdele disse 30 minutter i tre separate sessioner på ti minutter i løbet af dagen. Regelmæssig fysisk aktivitet kan også reducere risikoen for at udvikle andre kroniske sygdomme som hjertesygdomme, diabetes og depression. Lær mere om fysisk aktivitet for gigt.

Deltag i fysiske aktiviteter: Hvis du er bekymret for at gøre gigt værre eller usikker på, hvordan du træner sikkert, kan deltagelse i programmer for fysisk aktivitet hjælpe med at reducere smerte og handicap relateret til RA og forbedre humør og evne til at bevæge sig. Undervisningen finder sted på lokale Y’er, parker og samfundscentre. Disse klasser kan hjælpe mennesker med RA til at føle sig bedre. Deltagere med gigt og (inklusive RA) får tillid til at lære at kontrollere deres symptomer, hvordan man lever godt med gigt, og hvordan gigt påvirker deres liv.

Stop rygning: Cigaretrygning forværrer sygdommen og kan forårsage andre medicinske problemer. Rygning kan også gøre det vanskeligere at forblive fysisk aktiv, hvilket er en vigtig del af styringen af ​​RA. Få hjælp til at stoppe med at ryge ved at besøge Jeg er klar til at afslutte på CDC’s tip fra tidligere rygere-websted.

Oprethold en sund vægt: Fedme kan forårsage mange problemer for mennesker med RA, og det er derfor vigtigt at opretholde en sund vægt.

What Our Patients Who Have Treated In Our Clinic Did Say?

patient-1
Mr. Alejandro Schultz has been relieved of pain after 8 months of herniated disc herniation and shared this experience with you
Mr. Alejandro Schultz
patient-2
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Mrs. Phoebe Saunders
patient-3
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Mr. Samuel Sanders

Mange års erfaring hjalp os med at få de rette kompetencer til at kunne hjælpe dig

Del dine kontaktopylsninger

Når du deler dine kontaktoplysninger med os, gør du det nemmere for os, at komme i kontakt med dig og give dig den bedste rådgivning vedr. din sygdom.

Information and Appointment Line