Skip to content

Knogleskørhed
Behandling

Osteoporose / knogleskørhed er en sygdom, der svækker knoglerne til det punkt, hvor de let brydes - ofte knogler i hofte, rygrad (rygsøjle) og håndled.

Osteoporose kaldes en “tavs sygdom”, fordi du muligvis ikke bemærker nogen ændringer, før en knogle går i stykker. Imidlertid havde dine knogler hele tiden mistet styrke i mange år. Ældre kvinde lavede modstandsøvelser

Knogle er levende væv. For at holde knoglerne stærke, nedbryder din krop gammel knogle og erstatter den med nyt knoglevæv. Engang omkring 30 år holder knoglemassen op med at stige, og målet for knoglesundhed er at holde så meget knogle som muligt så længe du kan. Når folk går ind i 40’erne og 50’erne, kan mere knogle nedbrydes, end der udskiftes.

Et tæt kig på indersiden af knogle viser noget som en bikage. Når du har knogleskørhed, bliver pladserne i denne bikagestørrelse større, og knoglen, der danner bikagen, bliver mindre. Den ydre skal af dine knogler bliver også tyndere. Alt dette gør dine knogler svagere.

Hver ottende dansker bliver ramt af Gigt sygdomme

Hvem får knogleskørhed? Risikofaktorer og årsager

Selvom osteoporose kan ramme i alle aldre, er det mest almindeligt blandt ældre mennesker, især ældre kvinder. Mænd har også denne sygdom. Hvide og asiatiske kvinder har mest sandsynligt osteoporose. Andre kvinder med stor risiko inkluderer dem, der:

Selvom osteoporose kan ramme i alle aldre, er det mest almindeligt blandt ældre mennesker, især ældre kvinder. Mænd har også denne sygdom. Hvide og asiatiske kvinder har mest sandsynligt osteoporose. Andre kvinder med stor risiko inkluderer dem, der:

Hvad er osteopeni?

Uanset om din læge kalder det osteopeni eller lav knoglemasse, så betragt det som en advarsel. Knogletab er startet, men du kan stadig tage skridt til at holde dine knogler stærke og måske forhindre osteoporose senere i livet. På den måde vil du være mindre tilbøjelig til at bryde et håndled, hofte eller ryghvirvler (knogle i rygsøjlen), når du er ældre.

Kan mine knogler testes?

For nogle mennesker er det første tegn på osteoporose at indse, at de bliver kortere eller let knækker et ben. Vent ikke, indtil det sker for at se, om du har osteoporose. Du kan få en knogletæthedstest for at finde ud af, hvor stærke dine knogler er.

Gigtforeningen for forebyggende af knogleskørhed og gigt anbefaler, at kvinder i alderen 65 år og ældre screenes (testes) for osteoporose såvel som kvinder under 65 år, der har øget risiko for en osteoporose-relateret fraktur.

En test af knoglemineraltæthed sammenligner din knogletæthed med knoglerne hos en gennemsnitlig sund ung voksen. Testresultatet, kendt som en T-score, fortæller dig, hvor stærke dine knogler er, uanset om du har osteoporose eller osteopeni, og din risiko for at få brud.

Hvordan kan jeg holde mine knogler stærke? Forebyggelse af osteoporose

Der er ting, du skal gøre i alle aldre for at forhindre svækkede knogler. At spise mad, der er rig på calcium og D-vitamin, er vigtigt. Det gælder også regelmæssig vægtbærende træning, såsom vægttræning, gåture, vandreture, jogging, trappetrin, tennis og dans.

Hvis du har knogleskørhed, skal du undgå aktiviteter, der involverer at vride rygsøjlen eller bøje sig frem fra taljen, såsom konventionelle sit-ups, tåberøringer eller svingning af en golfklub.

Det er de bedste måder at holde dine knogler stærke og sunde. Lær mere om at holde dine knogler stærke for at forhindre fald.

Hvordan kan jeg behandle knogleskørhed?

Behandling af osteoporose betyder stop af knogletab og genopbygning af knogler for at forhindre pauser. Sunde livsstilsvalg som korrekt diæt, motion og medicin kan hjælpe med at forhindre yderligere knogletab og reducere risikoen for brud.

Men livsstilsændringer er muligvis ikke nok, hvis du har mistet meget knogletæthed. Der er også flere lægemidler at tænke over. Nogle vil bremse dit knogletab, og andre kan hjælpe med at genopbygge knogler. Tal med din læge for at se, om medicin måske virker til behandling af din osteoporose.

Derudover vil du lære at falde dit hjem og ændre din livsstil for at undgå brud på skrøbelige knogler.

Kan jeg undgå at falde?

Når dine knogler er svage, kan et simpelt fald forårsage en knækket knogle. Dette kan betyde en tur til hospitalet og måske kirurgi. Det kan også betyde, at man bliver lagt op i lang tid, især i tilfælde af hoftebrud. Så det er vigtigt at forhindre fald.

Får mænd knogleskørhed?

Osteoporose er ikke kun en kvindes sygdom. Ikke så mange mænd har det som kvinder, måske fordi de fleste mænd starter med mere knogletæthed. Når de bliver ældre, mister mænd knogletætheden langsommere end kvinder. Men mænd skal være opmærksomme på osteoporose.

Eksperter ved ikke så meget om denne sygdom hos mænd som de gør hos kvinder. Imidlertid er mange af de ting, der sætter mænd i fare, de samme som dem for kvinder, herunder familiehistorie, ikke nok calcium eller D-vitamin og for lidt motion. Lave niveauer af testosteron, for meget alkohol, indtagelse af visse stoffer og rygning er andre risikofaktorer.

Ældre mænd, der let bryder en knogle eller er i fare for osteoporose, bør tale med deres læger om test og behandling.

What Our Patients Who Have Treated In Our Clinic Did Say?

patient-1
Mr. Alejandro Schultz has been relieved of pain after 8 months of herniated disc herniation and shared this experience with you
Mr. Alejandro Schultz
patient-2
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Mrs. Phoebe Saunders
patient-3
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Mr. Samuel Sanders

Mange års erfaring hjalp os med at få de rette kompetencer til at kunne hjælpe dig

Del dine kontaktopylsninger

Når du deler dine kontaktoplysninger med os, gør du det nemmere for os, at komme i kontakt med dig og give dig den bedste rådgivning vedr. din sygdom.

Information and Appointment Line